Dissenyadors

CATALINA ESTRADA
Catalina Estrada, il·lustradora i artista colombiana establerta a Barcelona, ha dissenyat per Cerabella una col·lecció d’espelmes íntima i personal, fidel reflex del seu treball i inspiració. Una bellesa simètrica salvatge on la natura és la principal protagonista.
«La meva inspiració ha estat la natura. Ella és el meu refugi, el meu lloc sagrat, és on em sento en pau. Sentir-me envoltada d’ella eleva el meu esperit, em fa recordar que tot compleix un propòsit. La naturalesa em parla i em deixa parlar, és aquí on puc ser plenament jo. Perquè en ella, em sento acollida, em sento fora de perill, em sento immensa» – Catalina.

HELENA ROHNER
La llum i el poder natural de la seva llar, les Illes Canàries. Harmonia i elegància són transmeses en cada gest. Línies enginyoses i senzilles, gairebé escultòriques. Aquestes són les peces mestres d’Helena Rohner. Sensualitat sense importunitat. Un esperit atemporal que es manifesta en una explosió de colors i materials infinits. Per descomptat, plata i or, però també porcellana, pedra, tèxtils i fusta. A més de les seves joies, sempre subtils i útils, Helena ha transformat la seva creativitat en ceràmiques, llums o catifes dissenyant col·leccions per a Georg Jensen, Kahler, Bodum i Munio, o col·laborant amb les catifes Dac. El 2015, el seu talent va ser honrat amb la prestigiosa medalla d’Or al Mèrit en les Belles Arts.

LAGRANJA DESIGN
Gerard Sanmartí i Gabriele Schiavon es van conèixer a Fabrica, el centre creatiu del grup Benetton. Després de participar en un concurs per dissenyar una cabana a Hawaii, ser seleccionats i passar un mes a les illes del Pacífic, van decidir muntar ”un estudi de debò i provar de sortir-se’n amb això del disseny”. D’aquí va néixer Lagranja Design. Avui, a cavall entre Espanya i Itàlia, compaginen la docència amb el disseny industrial, el muntatge d’exposicions, interiorisme comercial i fins i tot el disseny de vivendes i hotels. Amb una clara aposta pel treball artesanal, cuidar tots els projectes i un desenvolupament complet han aconseguit transmetre un estil propi amb registres molt diferents: “(Al ser) un estudi molt polifacètic, hem de saber diferenciar els projectes”.

RICARDO BOFILL
Ricardo Bofill nasqué a Barcelona i estudià a l’Escola d’Arquitectura de Ginebra. L’any 1963 reuní al seu voltant un grup d’ arquitectes, enginyers, sociòlegs i filòsofs sentant les bases del Taller de Arquitectura: un equip internacional i multidisciplinar que s’encarrega de projectes de disseny urbà, arquitectura i disseny d’interiors a escala mundial. A part d’edificis-marca com els de ‘Cartier’, ‘Christian Dior’ o ‘Decaux’ a París, Taller de Arquitectura destaca per la planificació de ciutats (Bordeaux, Montpellier, Luxembourg, Roma, Praga, Varsòvia, Kobe, Madrid o Qingdao), així com per projectes d’infraestructures com el Palacio de Congresos de Madrid i l’Aeroport de Barcelona entre d’altres.

LUKI HUBER
Luki Huber (Lucerna 1973) es formà a la Schule für Gestaltung Luzern i a l’Escola Massana de Barcelona. Des de 1994 col.labora regularment amb empreses com Cerabella, Xocoa, elBulli o Lekué. Entre 2002 i 2005 col.laborà en exclusiva amb el departament creatiu d’elBulli en un experiment interdisciplinar entre l’alta cuina i el disseny industrial. Els resultats d’aquesta experiència es mostraren a l’exposició ‘D.Day, le design aujourd’hui’ al Centre Pompidou de París. Des de 2004 Luki Huber és professor de disseny de producte a l’Escola Eina de Barcelona.

JORDI LABANDA
Jordi Labanda nasqué a L’Uruguay però viu a Barcelona. Després d’estudiar Disseny Industrial, el 1993 començà la seva carrera com a il.lustrador comercial treballant per The New York Times Sunday Magazine, Wallpaper*, Marie Claire o Vogue entre d’altres, tot donant a la il.lustració un paper decisiu en la moda i els mitjans. Obsessionat amb la recerca de la bellesa, els seus personatges són clàssics contemporanis que reflecteixen un nou concepte de modernitat. Des de Jordi Labanda Studio, orquestra els seus projectes artístics, els clients corporatius i la creació de col.leccions de moda, accessoris i productes que van des de la papereria a les espelmes.

JAVIER MARISCAL
Javier Mariscal nasqué a València i ha desenvolupat la seva carrera a Barcelona. La cultura mediterrània d’ambdues ciutats traspúa a la seva obra, caracteritzada per l’hedonisme, l’optimisme i una vibrant paleta cromàtica. Sempre ha destacat per passar d’una disciplina a una altra sense complexes gràcies a la seva incansable curiositat i a la passió per inovar contribuïnt a que la vida quotidiana sigui més interessant, fàcil i amable. Les seves creacions van des d’una espelma, al disseny global d’un hotel de gran luxe o a la creació de la pel·lícula d’animació Chico&Rita.

MARTA MÉNDEZ BLAYA
Marta Méndez Blaya (Barcelona 1973) es formà a l’escola La Salle, els Salesians i a l’Escola Massana de Barcelona on cursà estudis de disseny industrial. Des de l’estudi de disseny creat juntament amb Luki Huber l’any 1999, Marta Méndez ha col·laborat regularment amb empreses innovadores com Cerabella, Xocoa, Escribà, Juliu (Andreu Buenafuente) o elBulli entre d’altres. Des de 2002 a 2007 ha col·laborat en exclusiva amb elBulli, realitzant el disseny gràfic de tota la col·lecció de llibres editats en aquest període.

ANTONIO MIRÓ
Nascut a Sabadell, obre la seva primera botiga GROC l’any 1968 i el 1976 crea la marca Antonio Miró per home i dona, pionera en el mercat espanyol de la moda i amb gran notorietat a passarel.les internacionals com París, Milan, Tokyo o Nova York. Guardonat amb un Premi LAUS el 1992, aquell any s’encarregà de tot el vestuari per a les Olimpíades de Barcelona, el 1997 dissenyà el nou teló per a la reconstrucció del Gran Teatre del Liceu i l’any 2000 rebé un Premi FAD per la seva trajectòria professional, no només centrada en la moda, sinó també en el disseny d’accessoris, complements i mobiliari.

MICHELE OKA DONER
Michele Oka Doner és una artista de renom internacional amb quatre dècades de prolífica carrera. El seu llenguatge plàstic es nodreix de l’estudi profund del món natural i les seves obres han estat adquirides tant per grans museus com per col.leccions privades d’Europa i EEUU: Metropolitan Museum of Art, Art Institute of Chicago o Le Musée des Arts Décoratifs du Louvre en són exemples.També se la reconeix per les seves nombroses instal.lacions artístiques públiques com ‘Un passeig per la Platja’ al Miami International Airport. Michele Oka Doner és representada per la Marlborough Gallery de Nueva York.

ANDRÉ RICARD
Dissenyador industrial, escriptor i professor. Entre d’altres càrrecs ha estat President de l’ADI-FAD (1972-1974),Vice-President de l’ICSID (1963-1979), Vice-President del BCD Barcelona Centro de Diseño (1990-1996) i Director del Departament de Disseny de Producte de l’Escola EINA de Barcelona (1993-1999). Ha publicat diversos llibres i entre els molts premis que ha rebut destaquen: onze premis ADI FAD; quatre Eurostars; Premi Worldstar de la World Packaging Organisation (Japó, 1986); Premio Nacional de Diseño (1987), així com l’Ordre Olympique del Comité Olímpic Internacional (1993). Darrerament ha participat en l’exposició ‘Premios Delta: 50 años con el diseño 1960-2010’ al Palau Robert (Barcelona, 2011).

NANCY ROBBINS
Nancy Robbins, nascuda a Michigan, estudià disseny a la Rhode Island School of Design i treballà en disseny d’interiors a Dallas i Nova York fins que arribà a Espanya el 1972. Desenvolupa diversos projectes abans d’obrir la seva primera botiga de mobles a mida a Girona (1984) i la següent a Barcelona (1986). Ha creat cadires i sofàs com ‘Gilda’, seleccionada per SIDI, ‘Nancy’, Premio Anual de Diseño Español o les butaques pel Teatre de Girona (INDUSTRIAS FIGUERAS 1992). A més dels projectes d’interiors i disseny, crea, amb d’altres dissenyadors, NR Design Collection: una gama de productes que va des d’objectes i joies a il.luminació o accessoris.

MARTÍN RUIZ DE AZÚA
Nascut al País Vasc, viu a Barcelona on treballa com a dissenyador. Compagina la docència a l’Escola Superior de Disseny Elisava amb la seva col.laboració amb diferents empreses. Els seus projectes d’experimentació i investigació s’han mostrat en diverses exposicions internacionals. Té obra a les col.leccions del MOMA de Nova York, el Vitra design Museum o el Museu d’Arts Decoratives de Barcelona. Ha rebut el Premi Ciutat de Barcelona 2000, el Premi Delta de Plata 2007, el premi FAD d’Arquitectura/Efímers 2008, el premi Design Plus 2009, el Premi Interiorismo Plus 2009 i el Premi AD Mejor Diseñador 2010.

CRISTINA SIN
Estudià Belles Arts a l’Escola Eina de Barcelona i amplià els seus estudis en el camp del disseny gràfic i disseny de moda. Les seves primeres col.laboracions es desenvolupen en l’àmbit del disseny de moda i accessoris, l’estilisme d’spots publicitaris, aparadors i, més endavant, interiorisme. L’any 1994 creà el seu propi estudi de disseny. De la seva col·laboració amb Cerabella destaca la coordinació d’Art Collection (1996) i la col.lecció “Elogio” , seleccionada pel Museum of Modern Art (MOMA) de Nova York.

SYBILLA
Nascuda a Nova York, començà la seva carrera com a dissenyadora de moda l’any 1983 a Madrid. L’èxit de les seves col.leccions de roba i de la línia jove ‘JOCOMOMOLA’ es desenvolupà paral.lelament a la creació d’accessoris: sabates, barrets, joies o espelmes de gran èxit internacional. En un sentit més ampli del què és el ‘bon’ disseny, recentment fundà Fabrics for Freedom, una aposta ferma pels articles tèxtils provinents de projectes socials o agrícoles, les matèries primeres i els processos productius dels quals són respectuosos i beneficiosos tant per l’entorn, com per les persones que els produeixen o finalment adquireixen.

HIROSHI TSUNODA
Nascut a Tokyo el 1974, el seu interès en Giorgio Guiguiaro i la cultura americana el portaren a la Rhode Island School de Chicago, on estudià i desenvolupà el seu estil personal. Fascinat per les formes orgàniques i futuristes, Tsunoda crea línies elegants mentres experimenta amb tota mena de materials. Els seus dissenys s’han exposat en mostres com ‘Designers Block’ a Londres o El Salone di Milan. Actualment combina la docència a l’Escola de Disseny Elisava de Barcelona amb la feina des del seu estudi HTDS i les col.laboracions amb empreses com Montagatina, Cerabella, Manterol, Coordonné, Formica i Lladró.

OSCAR TUSQUETS BLANCA
Arquitecte, dissenyador, pintor i escriptor, Oscar Tusquets Blanca és el prototipus d’artista integral que l’especialització actual ha portat progressivament a l’extinció. Per la seva trajectòria professional ha estat distingit amb nombrosos guardons, entre ells, varis Premis FAD d’Arquitectura i Delta del Disseny, el Premio Nacional de Diseño, la medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes de España i el Chévalier de l’Ordre des Arts et des Lettres de Francia. Els treballs més notables dels darrers anys són la remodelació i ampliació del Palau de la Música de Barcelona; el Pavelló Tusquets al Parc de la Villette, París; l’Auditorio Alfredo Kraus de Las Palmas; els hotels Princess i Miramar de Barcelona, així com la remodelació de las galeries dels segles XVII al XX del Musée des Arts Décoratifs du Louvre de París.

MARTA VILLALONGA
Nascuda a Barcelona, estudià Estilisme a l’École Berçot, Disseny Industrial a l’ESDI i Història de l’Art a L’École du Louvre de París. Col.laborà amb l’estudi de l’arquitecte Richard Meier a New York en la realització de mobiliari entre 1988 i 1989. L’any 1990 inicià la seva col.laboració amb Ricardo Bofill al Departament d’Interiorisme del Taller de Arquitectura, amb projectes com el Teatre Nacional de Catalunya, ‘W Hotel’ Barcelona, Casa Oz i Seu Shiseido a Tokio, l’Hotel Sangri-la Upper East a Beijing o l’Aeroport de Barcelona entre d’altres.